<img alt="" src="https://secure.chop8live.com/215520.png" style="display:none;">
ajankohtaista

Mitä vaikutuksia ALV-muutoksella on käytössäsi olevan ohjelmistosi toimintaan?

Tutustu, miten ALV-muutoksen tekniset vaikutukset koskevat yrityksiä ja miten Flashnode tukee siirtymää.


Yleisen arvonlisäveron (ALV) prosentti on nousemassa nykyisestä 24 prosentista 25,5 prosentin verokantaan. Tämä muutos astuu voimaan viimeistään vuodenvaihteessa, ja se herättää monia kysymyksiä niin yritysten kuin yksittäisten kuluttajienkin keskuudessa. Tässä artikkelissa käsittelemme, mitä teknisiä vaikutuksia ALV-muutoksella on ja miten esimerkiksi Flashnode integraatiotoimijana varmistaa, että siirtyminen uuteen verokantaan on asiakkaillemme sujuvaa ja vaivatonta.

Tekniset vaikutukset

Yksi huolenaihe on ollut se, tukevatko kaikki olemassa olevat ohjelmistot uutta puolikasta prosenttia eli desimaalista veroprosenttia. Vaikka Suomessa on kautta aikain käytetty useita eri verokantoja, desimaalinen veroprosentti ei ole ohjelmistojen aikakaudella ollut käytössä. Tämä huoli on ymmärrettävä, sillä teknisesti alv-prosentin muutos saattaa vaatia päivityksiä järjestelmiin, jotka on suunniteltu käsittelemään vain kokonaislukuja veroprosentteina. 

Useimmat kansainvälisesti toimivista ohjelmistoista on tehty tukemaan desimaaleja veroprosenteissa, koska joissakin maissa, kuten Ranskassa on käytössä 5,5 ja 2,1 prosentin veroluokat. Mikäli ohjelmisto ei tue desimaaleja veroprosenteissa, niin muutos voi olla yksinkertaisimmillaan vaan muuttujan vaihto kokonaisluvusta desimaaliluvuksi. Kuitenkin monimutkaisemmissa ohjelmistoissa tämä muutos voi vaatia päivien, viikkojen tai jopa kuukausien kehitystyötä.

Tässä muutamia yleisiä teknisiä seurauksia joita yritykset saattavat kohdata:

  • Järjestelmäpäivitykset: Järjestelmät, jotka on suunniteltu käyttämään kokonaislukuja veroprosentteina, vaativat päivityksiä ja tämä lisää käyttökatkoja lähitulevaisuudessa
  • Testaus ja varmistus: Ennen kuin uusi veroprosentti otetaan käyttöön, on tärkeää suorittaa testejä, varmistakseen, että järjestelmät käsittelevät muutetut veroprosentit oikein.
  • Räätälöinnit: Yritykset, jotka käyttävät kustomoituja ohjelmistoja saattavat tarvita lisämuutoksia varmistaakseen sujuvan toiminnan ja yleensä tämä saattaa vaatia kehitystyötä, joka tuo mukanaan myös lisäkustannuksia
  • Raportointi: Jos järjestelmät päivitetään suoraan heijastamaan uutta ALV-prosenttia, voi tämä aiheuttaa ongelmia, kun katsellaan vanhempaa dataa. Esimerkiksi, jos 24% verokantaa käyttäneitä transaktioita tarkastellaan myöhemmin järjestelmässä, joka näyttää kaiken 25,5% mukaan, se voi johtaa raportoinnin epätarkkuuksiin. Kannattaa siis varmistaa raportoinnin oikeellisuus kuluvan vuoden osalta mikäli veroluokkamuutos tapahtuu esim. keskellä tilikautta.

Ennakoiti ja varautuminen muutokseen

Koska tieto veroprosentin muutoksesta tulee kuitenkin näin hyvissä ajoin, odotetaan suomalaisten ohjelmistotalojen aloittavan mahdollisten ongelmakohtien ratkaisu jo hyvissä ajoin ennen muutosta, jolloin muutos ei vaikuta ohjelmistojen käyttäjien arkeen.

On kiinnostavaa nähdä, miten yritykset, joilla on käytössä joko vanhempia suomalaisia tai kansainvälisiä ohjelmistoja, selvitäänkö kehitystyöstä ajoissa, ennen veroprosentin muuttumista, mikäli desimaalinen veroprosentti ei ole vielä tuettuna. Vai tuetaanko näitä jatkossa lainkaan?

Flashnoden integroimia ohjelmistoja

Ohjelmistoja, joita Flashnode on integroinut

Vaikutukset tiettyihin integraatioihin ja Flashnodeen

Flashnoden asiakkaat voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä Flashnoden integraatioalustat on suunniteltu alun perin tukemaan desimaalilukuja veroprosenteissa, mikä palvelee erityisesti kansainvälistä liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä. Tämä tarkoittaa, että kun veroprosentit toimivat lähde ja kohdejärjestelmissä ei Flashnodella ole ongelmaa kuljettaa tietoa järjestelmästä toiseen.

Jos sinulla on käytössä ohjelmistojen välillä integraatio jonka toimintaa ei ylläpidetä kenenkään toimesta tai jonka toimintatavasta sinulla ei ole tietoa, suosittelemme selvittämään veroihin liittyvät seikat jo ennen kesää. Ei ole itsestään selvää, että integraatio olisi tehty tukemaan muita kuin kokonaislukuja veroprosenttien siirtämisessä. 

Jos sinulla tulee mitään kysyttävää ohjelmistojen integraatioihin liittyen, niin autamme mielellämme integraatioihin liittyvissä kysymyksissä ja asioiden selvittämisessä. 

Similar posts

fn_logo_big

 

Tilaa blogi!