Sisustus- ja lifestyleliike Seita Shop on jokaisen sisustajan pilvilinna; yritys on koonnut verkkokauppaansa laadukkaimmat ja ekologisimmat brändit. Mutta mistä kaikki sai alkunsa?
Ensimmäinen myymälä on perustettu jo parikymmentä vuotta sitten Lappiin, noin 3 500 asukkaan kuntaan, Pelloon. Noin 3,5 vuotta sitten Seita Shop siirtyi äidiltä tyttärelle, ja yrittäjäksi ryhtynyt Hanna Saukkoriipi päätti laajentaa liiketoimintaa. Myyntimäärät kasvoivat niin paljon, että Seita Shopissa jouduttiin miettimään uudelleen, millaisista ohjelmistoista yritys eniten hyötyy.
Verkkokauppa pelastaa hiljaisen toukokuun
Jo muutamaa vuotta aiemmin, vuonna 2011, Seita Shopille oli perustettu verkkokauppa. Pienessä kunnassa Länsi-Lapissa sisustustavaroiden myynti on hyvin sesonkiluontoista. Verkkokauppa perustettiinkin tasapainottamaan myyntiä ja palvelemaan asiakkaita ympäri Suomen ja maailman, kertoo Saukkoriipi.
- Verkkokauppa tasoittaa kuukausivaihteluita; osan vuodesta on todella kiireistä, ja osan taas todella hiljaista. Toukokuu esimerkiksi on todella hiljainen. Tarkoitus oli, että saataisiin tehtyä kauppaa muulloinkin.
- Meillä käy asiakkaita ympäri Suomea ja maailmaa, ja alkoi tulemaan sähköpostia ja puheluita, että saako tilattua ja voitteko lähettää jotain lomalla nähtyä tuotetta, Saukkoriipi jatkaa.
Kun Saukkoriipi ryhtyi yrittäjäksi vuonna 2015, perustettiin toinen myymälä Ylläkselle Äkäslompoloon.
- Onhan se erilaista olla yrittäjänä Lapissa kuin kaupungin kivijalkaliikkeessä. Täällä kilpailua ei ehkä ole niin paljoa, mutta niinä aikoina, kun ei ole turisteja, niin eihän se helppoa ole, sanoo myös Kuopiossakin yrittäjänä toiminut Saukkoriipi.
Kun tavara alkoi liikkua, oli pakko tehdä jotakin
Kolme myyntipistettä aiheutti kuitenkin epäselvyyksiä esimerkiksi varastosaldoissa. Seita Shopissa tehtiin pitkää päivää, jotta saldot saatiin pidettyä ajan tasalla.
- Tavara alkoi liikkumaan sitä tahtia kauppojen välillä, että todettiin, että on pakko tehdä jotakin. Siihen meni hirveästi aikaa ja asiakkaille on todella inhottavaa sanoa, että tuote on loppunut, vaikka verkkokaupasta sen on juuri saanut ostettua.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - myös ohjelmistovalinnoissa
Sekä myymälöissä että verkkokaupassa jouduttiin manuaalisesti vähentämään varastosta ne tuotteet, jotka oli myyty. Työhön upposi älyttömästi aikaa, sanoo Saukkoriipi.
Saukkoriipi ryhtyi tutkimaan, miten varastosaldot saataisiin päivittymään automaattisesti.
- Mietimme, mikä on järkevintä meidän kokoluokan yritykselle ja kilpailutettiin vaihtoehdot. Se kokonaiskuva oli koko ajan mielessä, että me tarvitsemme integraation ohjelmien välille, jotta kaikki toimii.
Ensimmäisenä vaihtoon laitettiin verkkokauppa-alusta. Verkkokaupan tuli näyttää hyvältä, mutta olla myös helppokäyttöinen. Saukkoriipi halusi, että teknistä apua olisi aina saatavilla, jos sille tulisi tarvetta.
Seuraavaksi löytyi sopiva kassajärjestelmä.
- Erilaisia kassa-verkkokauppa -yhdistelmiä oli myös tarjolla, mutta ne olivat kalliita. Myynnin olisi pitänyt nousta, jotta ne olisivat olleet kannattavia.
Kun ohjelmistojen hankinta ja yhdistämismahdollisuudet oli mietitty huolella etukäteen, järjestelmät oli helppo integroida toisiinsa.
- Integraatio poisti sen ikuisen saldojen tarkastelun, johon meni tosi paljon aikaa. Voimme koko ajan seurata kokonaisvaraston arvoa, ja miten tavara pyörii. Pääsen tarkastamaan kaiken myös etänä, jos en pääse paikan päälle.
'Blogisisustuksia' ja kestävämpiä valintoja
Seita Shopin verkkokaupassa myyntimäärät ovat nousseet pikku hiljaa. Yritys luottaa kestävään designiin ja vihreisiin arvoihin; esimerkiksi pakkausmateriaalit kierrätetään mahdollisimman tehokkaasti käyttämällä niitä useita kertoja verkkokaupan tilauksiin.
- Sisustusalalla on pidemmät myyntiajat esimerkiksi muotiin verrattuna. Ne ovat kestävämpiä hankintoja; esimerkiksi matto on useamman vuoden hankinta. Joistakin tavaroista taas tulee ilmiöitä, esimerkiksi joistakin matoista tulee "blogimattoja", joita näkyy joka puolella. On siis trendejä, mutta paljon myös kestävää sisustusta.
Tehosta verkkokauppaa automaatiolla
Integraation avulla yhdistät sinulle jo tutu ohjelmistot ilman kompromisseja. Verkkokauppiaalle se tarkoittaa parempaa kaupan katetta, vähemmän tylsiä työtehtäviä tiedonsiirron parissa sekä enemmän aikaa kehittämiseen.