<img alt="" src="https://secure.chop8live.com/215520.png" style="display:none;">
vieraskynä

Helppo verkkomaksaminen parantaa konversiota ja helpottaa arkea

Suomalaisten kuluttajien maksutapamieltymykset ja verkkokaupan konversion parantaminen. Lue myös vinkit helppoon verkkomaksamiseen.


Kuluttajat odottavat verkkomaksamiselta helppoutta, nopeutta ja turvallisuutta. Maksutavat voivat vaikuttaa myös verkkokaupan konversioon merkittävästi. Mitä kuluttajat eri maksutavoista ajattelevat, miten kaupan konversiota voi parantaa ja miten tehdä verkkomaksujen hallinnoinnista mahdollisimman helppoa? Vastaukset löydät tästä artikkelista.

Suomalaiset suosivat verkkopankkimaksamista – mobiilimaksaminen kasvamassa haastajaksi

Suomalaiset kuluttajat ovat verkkomaksamisen näkökulmasta poikkeuksellisia: luottokortin sijaan moni vannoo verkkopankkimaksamisen nimeen, ja esimerkiksi Verkkokauppa Suomessa 2022 -raportissa jopa 60 % kuluttajista kertoi käyttäneensä verkkopankkia ostostensa maksamiseen kuluneen kuukauden aikana.

Pankkimaksamisen suuri suosio on suomalainen erityispiirre. Syynä tälle voi olla oman verkkopankin digipalveluiden tuttuus ja helppokäyttöisyys sekä kuluttajien vahva luottamus pankkien verkkopalveluihin.

Verkkopankkimaksamisen takana kärkkyy kuitenkin haastajia. Mobiilimaksutapojen suosio kasvaa vuosi vuodelta, ja esimerkiksi Paytrailin palvelussa jopa 30 % ostoista tehdään nykyään mobiilimaksutavoilla, erityisesti MobilePayllä. 

Mobiilimaksaminen on varsinkin nuorempien kuluttajien maksutapa, ja mitä määräävämpään markkina-asemaan he tulevat, sitä enemmän mobiilimaksamisen suosio kasvaa. Yhä useampi kuluttaja onkin tottunut maksamaan muutamalla napinpainalluksella tai pelkällä pyyhkäisyllä monimutkaisemman käyttäjätunnusten tai korttinumeroiden syöttämisen sijaan.

Yhdysvalloissa puolestaan lasku- ja osamaksupalveluiden suosio on viime vuosina vahvistunut, ja trendi saattaa alkaa näkyä Suomessakin. Lasku- ja osamaksupalveluita suositaan erityisesti silloin, kun vieraasta verkkokaupasta tilataan ensimmäistä kertaa. Kuluttajan näkökulmasta riski pienenee, kun tuotteen voi maksaa vasta, kun se on toimitettu.

 

Lähde: Paytrail verkkokauppa-alustat -raportti  Lähde: Paytrail verkkokauppa-alustaraportti 2023

 

Kun kysyimme kuluttajilta, miksi he valitsevat tietyn maksutavan, piirtyi maksutavoille erilaisia profiileja:

  • Verkkopankkimaksuja pidetään paitsi varmoina ja helppoina myös muita maksutapoja tutumpina.
  • Korttimaksamista pidettiin ennen kaikkea varmana. Sekä pankki- että korttimaksuihin kuluttajat latasivat myös mielikuvia turvallisuudesta, ja pankkien ja korttiyhtiöiden toimintaan luotetaan.
  • Mobiilimaksaminen keräsi kirkkaasti eniten mainintoja helppoudesta ja nopeudesta.
  • Lasku- ja osamaksutavoissa mainintoja saivat erityisesti varmuus ja helppous. Varsinkin isompia ostoksia tehdessä tai ensimmäistä kertaa uudessa kaupassa asioidessa mahdollisuus maksaa tuote vasta sen saamisen jälkeen voi lisätä kuluttajan turvallisuuden tunnetta ja alentaa ostamisen kynnystä.

Helppo maksaminen on olennainen osa verkkokaupan konversiota

Verkko-ostamisen suosio on viime vuosina kasvanut, ja yhä useammalle verkkokaupasta ostaminen on arkipäiväistynyt. Tottumus verkkoasiointiin on myös nostanut vaatimustasoa verkkopalveluiden ja -maksamisen käytettävyydelle.

Nykyään asiakkaat odottavat maksuprosessilta yksinkertaisuutta, riskittömyyttä ja nopeutta – esimerkiksi Verkkokauppa Suomessa -raportissa moni nimesi juuri helppouden tärkeimmäksi syyksi verkko-ostamiselle.

Helppokäyttöisyys myös tunnetusti parantaa verkkokaupan maksuvaiheen konversiota; ja juuri helppous lienee syynä mobiilimaksamisen kasvaneeseen suosioon. Yleisenä nyrkkisääntönä voikin pitää sitä, että mitä vähemmän klikkauksia ja välivaiheita polulla on, sen todennäköisemmin käyttäjä kulkee sen loppuun saakka.

Muita maksuvaiheen konversion parantajia ovat kattava maksutapavalikoima, maksamisen turvallisuus sekä se, että kaikki ostoksen kulut esitetään läpinäkyvästi. Mikään ei karkota ostajaa kassalla yhtä hyvin kuin sinne yllättäen ilmestyvät lisäkulut.

Viimeistään nyt kannattaa siis varmistaa, että omassa verkkokaupassa on kattavan maksutapavalikoiman lisäksi myös yksinkertainen ja helppo kassaprosessi ilman turhia välivaiheita. Samoin esimerkiksi toimituskulut kannattaa ilmoittaa läpinäkyvästi kaupassa jo ennen kassasivua.

Verkkokaupan maksutavat ja rahaliikenne – miten löytää sujuva ratkaisu?

Helpoin tapa kattavan maksutapavalikoiman tarjoamiseen omassa verkkokaupassa on verkkomaksupalvelun käyttöönotto. Verkkomaksupalvelun kautta saat yhdellä sopimuksella kattavan ja turvallisen maksutapavalikoiman sekä automaattiset tilitykset ja tilitysraportit. Näin vältyt itse lukuisten palvelusopimusten tekemiseltä sekä useasta lähteestä tulevan rahaliikenteen setvimiseltä.

Verkkomaksupalvelun valinnassa kannattaa huomioida esimerkiksi palvelun hinnoittelumalli, maksutapavalikoima, asiakaspalvelun saatavuus sekä tilitysajat. Lisää vinkkejä sopivan maksupalvelun valintaan löydät maksuttomasta valintaoppaasta.

Jos haluat helpottaa arkeasi entisestään, verkkomaksupalvelun voi integroida taloushallintojärjestelmään. Järjestelmien integraatio vähentää manuaalista työtä, nopeuttaa maksutapahtumien käsittelyä ja säästää aikaa. Tällaisen integraation Flashnode on toteuttanut esimerkiksi Paytrailin ja Netvisorin välille »

 

Ps. jos haluat tietää lisää verkkokaupan maksutavoista, löydät lisätietoa Paytrailin verkkosivuilta 

 

 

Saara JuvonenKirjoittaja: Saara Juvonen.

Saara työskentelee Paytraililla verkkomaksamisen myynnin parissa. Saaralla on pitkä kokemus B2B-liiketoiminnasta ja monikanavaisten asiakaspolkujen kehittämisestä, joissa verkkomaksamisen ratkaisut näyttelevät tärkeää roolia.

 

 

 

 

 

 

 

Similar posts

fn_logo_big

 

Tilaa blogi!