<img alt="" src="https://secure.chop8live.com/215520.png" style="display:none;">
Verkkokauppa

Kuluttajansuojalain uudistukset verkkokaupoille lokakuusta alkaen

Kuluttajansuojalaki kokee muutoksia, jotka vaikuttavat erityisesti verkkokauppiaiden toimintaan ja velvoitteisiin.


Kuluttajansuojalaki kokee merkittäviä muutoksia 1. lokakuuta 2023 lähtien, vaikuttaen verkkokauppiaiden toimintaan ja velvoitteisiin. Uudistusten tavoitteena on edistää terveitä kuluttajamaksutapoja sekä hillitä ylivelkaantumista

Velvotteiden muutokset maksutapojen esittämisessä verkkokaupoissa

Yksi merkittävimmistä muutoksista koskee maksutapoja verkkokaupassa. Lokakuun alusta lähtien verkkokaupoissa ei enää saa tarjota ensisijaisesti maksutapoja, jotka sisältävät luottoa tai maksunlykkäystä. Tämä tarkoittaa sitä, että yritysten on ohjattava kuluttajia käyttämään muita maksutapoja, jotka eivät sisällä lykkäystä maksuun. Tällaisia maksutapoja voivat olla esimerkiksi verkkomaksut, debit- tai Visa Electron -kortit sekä liikunta- ja kulttuuriedut.

Uusi järjestys jossa maksutavat on esiteltävä on seuraava: 

  1. Maksutavat, joissa ei ole mahdollisuutta luoton hakemiseen tai maksunlykkäykseen. Näihin kuuluvat muun muassa verkkomaksut, debit- ja Visa Electron -kortit sekä liikunta- ja kulttuuriedut.
  2. Maksutavat, joissa voi olla mahdollisuus luoton hakemiseen tai maksunlykkäykseen. Tähän  ryhmään kuuluvat yhdistelmäkortit, joissa on sekä debit- että credit-ominaisuudet, sekä maksusovellukset kuten MobilePay, joihin kuluttaja voi liittää niin debit- kuin credit-kortin.
  3. Maksutavat, jotka liittyvät luoton hakemiseen, käyttämiseen tai maksunlykkäykseen, kuten luottosopimuksen tekeminen, maksuaika- tai luottokortti tai postiennakko.

Tärkeä huomio on myös se, että mitään maksutapaa ei saa asettaa automaattisesti oletusvalinnaksi, ei edes kuluttajan aikaisemman oston perusteella. Jokaisen sopimuksen kohdalla kuluttajan tulee valita maksutapa erikseen.

Henkilöllisyyden todentamisvelvollisuuden laajentuminen

Toinen merkittävä muutos on kuluttajan henkilöllisyyden todentamisvelvollisuuden laajeneminen. Lokakuun alusta alkaen, kun kuluttaja valitsee maksunlykkäystä tarkoittavan maksutavan, kuten laskun, verkkokaupassa on todennettava kuluttajan henkilöllisyys vahvaa sähköistä tunnistamista käyttäen. Tämän muutoksen tavoitteena on ehkäistä väärinkäytöksiä ja vähentää rikollisuudesta aiheutuvia haittoja.

On kuitenkin tärkeää huomata, että vahvaa tunnistamista ei vaadita tilanteissa, joissa kuluttaja maksaa kauppahinnan tavaran luovutuksen tai noudon yhteydessä, esimerkiksi postiennakolla. Lisäksi poikkeus koskee palveluita, jotka suoritetaan muulla kuin etäviestimellä ja joissa maksunlykkäyksen tarjoaja suorittaa palvelun itse.

Verkkokauppiaiden velvoitteet ja mahdollisuudet

Kuluttajansuojalain uudistukset, ovat merkittäviä askelia kohti vastuullisempaa verkkokauppatoimintaa. Verkkokauppiaille tämä tarkoittaa tarvetta päivittää maksutapojen esittämistä ja varmistaa, että kuluttajien henkilöllisyys todennetaan asianmukaisesti maksunlykkäystä koskevissa tapauksissa.

Näiden muutosten myötä kuluttajilla on entistä selkeämpi käsitys eri maksutapojen eduista ja riskeistä. Tämä voi auttaa kuluttajia tekemään parempia ja harkitumpia ostopäätöksiä. Samalla se edistää terveitä kulutustottumuksia ja taloudellista hyvinvointia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kuluttajansuojalain uudistukset ovat positiivinen askel kohti vastuullisempaa ja läpinäkyvämpää verkkokauppatoimintaa. Niiden noudattaminen on paitsi laillinen velvoite, myös osoitus sitoutumisesta asiakkaiden hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Similar posts

fn_logo_big

 

Tilaa blogi!